
TEKÂMÜL Gazetesi, 25 Eylül 1925 yılında yayın hayatına girdi. Ordu'nun en uzun ömürlü gazetesi olarak çıkan Tekâmülün İlk Sahibi Hattat Zade Şevket (Akyazı) Bey olup, 1928 yılında gazete el değiştirerek tekâmülün sahip ve başyazarı olarak Sofu Zade Ali Rıza (Gürsoy) Bey'in idaresinde yayınına devam etmiştir. Gazetenin ilk çıkışında imtiyaz sahibi olarak Hattat Zade Mustafa Talat (Akyazı) Bey'in de adına rastlanmaktadır.
TEKÂMÜL Gazetesi haftalık, 68x100 santim ebadında 4 sayfa çıkmışsa da, sık sık sayfa adedini çoğaltmış; kâğıt sıkıntısı çekildiği yıllarda da ambalaj kâğıtlarına, renkli kâğıtlara basılarak yine de yayınını sürdürmüştür. TEKÂMÜL Gazetesi yayın hayatına birçok yenilikler yaparak sadece Ordu ve Karadeniz bölgesinde değil yurt çapında da bu orijinal buluşlarıyla isim yapmayı başarmıştır. Cumhuriyetin onuncu yılında büyük boy 24 sayfa halinde, ön sayfasında renkli büyük bir klişe ile yayınlanan nüshası, o yıl Türk basınında en büyük dereceyi almış ve ayrıca gazete mükâfatlandırılmıştır.
TEKÂMÜL Gazetesi, 1929 yılında, Türk talebe birliği tarafından bütün yurt sathında açılan (YERLİ MALI KULLAN) kampanyasına katılmış ve gayet orijinal bir buluşla bu kampanyayı desteklemiştir.
"Yerli Malı Kullan" kampanyası Ordu'da evvela yiyecek maddeleri üzerinde başlatıldı. Kampanya gittikçe genişletildi ve 1934 - 1935 den itibaren de yerli imalat çeşitleri tanıtmağa başlandı. İşte, TEKAMÜL Gazetesi bu tanıtmada önderlik yapan ilk ve tek gazete olmak şerefini kazandı.
TEKAMÜL Gazetesi, yerli malı olarak bazı tezgahlarda dokunan pamuklu mensucatlardan 2-3 santim ebadında birer parçayı o hafta satışa sunduğu nüshalarına yapıştırmak suretiyle, bu gibi malların kullanılmasını teşvike çalıştı. Gazetenin bu buluşu, yurdumuzda, yerli imalatın bu şekilde ilk tanıtılma kampanyasını teşkil ettiği için, İstanbul basını tarafından konu üzerinde duruldu ve günlerce bu güzel teşebbüs lehinde yazılar yazıldığı görüldü. Denebilir ki, okuyucularına çeşitli hediyeler verme kampanyasının ilk örneği, TEKÂMÜL Gazetesi'nin tamamen milli gaye için başlattığı bu propaganda şekli olmuştur.
Yerli Mallar Haftasını okuyucularına tanıtmağa, benimsetmeğe muvaffak olan TEKÂMÜL Gazetesi, 1933 yılındaki Cumhuriyetin 10. yıl nüshası ile de basın tarihinde özel bir yer almıştır.
TEKÂMÜL Gazetesi, 1 Ocak 1935 de yürürlüğe giren soyadı kanunu ile, ismini bu tarihten itibaren GÜRSES olarak değiştirmiş ve yine haftalık yayınına devam etmiştir.
NOT : Bilgiler Araştırmacı Yazar Sıtkı ÇEBİ tarfından hazırlanan "Ordu Basın Tarihi" isimli çalışmadan derlenmiştir. (Sıtkı Çebi-Ordu Basın Tarihi Ordu Valiliği Kültür ve Turizm Müdürlüğü yayınları /Haziran 2006)