Gazeteden ziyade gergi boyutlarında ve muhtevasında bir yayındır. Müdürü Muhyiddin Baha'dır. Onbeş günde bir nerşredilmektedir. Bursa vilayet matbaasında basılmaktadır.
Sayfa numaraları her sayı itibarıyla müteselsil devam etmektedir. Sitemizde bulunan nüshalar Milli Kütüphane nüshalarıdır.
Bursa Gazeteciler Cemiyeti'nin web sitesinde bu gazeteye ilişkin şu malumat bulunmaktadır:
Bursa'da yayımlanan onbeş günlük bilim, sanat, edebiyat dergisi. Bursa Muhipleri Cemiyeti (Bursa'yı Sevenler Derneği) tarafından 1 Aralık 1917'den itibaren yayımlanmış ve yayın yönetmenliğini Muhittin Baha (Pars) Bey yapmıştır. 1919'da yayın süresini haftalığa çevirmiş, 1920'de Bursa'nın işgali üzerine kapanmış, Cumhuriyet'in ilânından sonra da çeşitli aralıklarla, sahip ve sorumluları da değişerek 1950'ye değin yayın yaşamını sürdürmüştür.
30 Kasım 1918'de Mondros Ateşkesi'nin imzalanmasının ardından, dergi, ülkenin kurtuluşu ve ulusun uyanışı için yol arayışlarına katkıda bulunmuştur. 29 Aralık 1919 tarihli 25. sayısında, daha kapsamlı olabilmek için "Cemiyet-i Müderrisin" adını "İslâm Teâlî Cemiyeti" olarak değiştiren kuruluşun bir bildirisi yayımlanmıştır. Bu bildiride "görevlerin büyüklüğü ve önemi göz önünde bulundurularak her sınıf ve tabakanın bu kutsal göreve katılımını sağlamak amacıyla 'Cemiyet-i Müderrisîn' adının 'Teâli-i İslâm'a dönüştürülmüş" bulunduğu vurgulanmaktaydı.
Ancak 1920 başlarında Teâli-i İslâm Cemiyeti'nin Kuva-yı Milliye karşıtı bir tutum takınması üzerine, Muhittin Baha Bey ve dolayısıyla dergi, cemiyetle bağlantılarını kesmişlerdir.
http://bgc.org.tr/ansiklopedi/bursa-mecmuasi.html
Ayrıca;
Düzce Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden Yrd. Doç Dr. Celil BOZKURT tarafından hazırlanan "MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİNDE MUHİTTİN BAHA PARS" isimli makaleye aşağıdaki linkten ulaşılabilir.
http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/45/2023/21064.pdf